سازمان ملل

HABITAT را بشناسیم

 

ترویج توسعه شهری پایدار و سرپناه مناسب برای همه

 

سفارت جمهوری اسلامی ایران در نایروبی ، نمایندگی دائم جمهوری اسلامی ایران نزد برنامه اسکان بشر سازمان ملل متحد ار برعهده دارد. وزیر راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران ، عضو شورای حکام اسکان بشرملل متحد که بالاترین نهاد آن برنامه است می باشد. این شورا هر دوسال یک بار در نایروبی تشکیل جلسه می دهد و صدها تن از وزریران و مقامات ارشد دولتهای عضو در آن حضور می یابند. در سالی که نشست شورای حکام برگزار نمی گردد، مجمع شهرهای برنامه اسکان در یکی از شهرهای کشورهای عضو برگزار می گردد. 

 

 هدف برنامه اسکان بشر سازمان ملل بهبود وضعیت شهرها وزیستگاه های انسان است. ماموریت این برنامه توسعه پایدار اجتماعى و زیست محیطى زیستگاههاى بشر و دستیابى به هدف تامین سر پناه مناسب براى همه آحاد بشر مى باشد.

در راس برنامه اسکان بشر مدیر اجرائى که معاون دبیرکل سازمان ملل است قرار دارد. زیر نظر مدیر اجرائى هفت بخش فعالیت مى کنند که عبارتند از:

١- طرح و برنامه شهرى

٢- اقتصاد شهرى

٣-خدمات شهرى

٤- بهبود اماکن مسکونى و کاهش زاغه نشینى

٥- کاهش مخاطرات و نوسازى

٦- تحقیقات و ظرفیت سازى

٧- مدیریت و قانون گذارى در مورد املاک

از آنجا که روند شهری شدن جوامع به سرعت رو به افزایش است، شهرهای امروز با چالش های جدی جمعیتی، اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و آمایشی روبرو هستند. اگر برنامه ریزی موثر و کارآ در قبال تغییرات شهری اتفاق نیفتد، پیامدهای شهری شدن جوامع گوناگون به ویژه در آسیا، افریقا، آمریکای لاتین و جزایر کارائیب بحران زا خواهد شد. پیامدهایی که هم اینک نیز خود را در قالب ناکافی بودن مسکن مناسب و افزایش حاشیه نشینان، کمبود یا استهلاک زیرساخت های شهری، افزایش بیکاری، فقر و جرائم و کاهش ایمنی در شهرها، آلودگی هوا، مشکلات سلامتی، سوء مدیریت بحران های طبیعی و یا مصنوع و تغییرات اقلیمی نشان می دهند.

برنامه اسکان بشر ملل متحد (هبیتات) برای زندگی شهری بهتر تلاش می کند. رسالت هبیتات ترویج و ارتقاء توسعۀ اجتماعی و زیست محیطی اسکان بشر و دست یابی به هدف مسکن درخور برای عموم است. هبیتات می کوشد تا با پیشگامی در فرایند شهری شدن و ترویج تغییر سیاست ها، روش ها و نگرش های مقابله با نیازهای توسعۀ شهری، رشد شهرها و مناطق روستایی را به فرصتی برای توسعه تبدیل کند؛ فرصتی فراگیر برای همۀ شهروندان.

در چهار دهۀ گذشته هبیتات در بسیاری از نقاط جهان به فعالیت برای ساختن آینده ای بهتر و روشن تر برای جوامع روستایی و شهری پرداخته است و تجربیاتی غنی از اجرای طرح های گوناگون همچون سیاست گذاری و یا همکاری های خاص فنی در زمینه های مشخص اسکان بشر و مسایل شهری، کسب کرده است. به همین دلیل، هبیتات موقعیتی یکتا برای پاسخگویی به چالش های روز در توسعۀ شهری و شهرسازی و یافتن راه حل های ممکن دارد.

در چارچوب فعالیت های فوق است که برنامۀ اسکان بشر ملل متحد براساس تصمیم مجمع عمومی سازمان ملل متحد به انجام وظایف خود در مسیر توسعۀ شهری پایدار گام برمی دارد. هم اینک، هبیتات در هفتاد کشور جهان مشغول فعالیت و اجرای طرح های متنوع است.

فعالیت های جاری هبیتات در هفت حوزۀ اصلی و تعدادی از برنامه های مبتکرانه سازمان یافته است. موضوعات بین بخشی همچون محیط زیست، تغییرات اقلیمی و نابرابری های جنسیتی در همه حوزه های کاری هبیتات مورد توجه است.

هفت حوزه اصلی عبارتند از:

قانون گذاری شهری، زمین و حکمروایی

      بخش قانون­گذاری شهری، زمین و حکمروایی هبیتات ملل متحد بر راهکارهای بین­ المللی برای تمرکز زدایی، تقویت حکومت­ های محلی و بهبود دسترسی به خدمات اساسی برای همه شهروندان را همراه با دربرگیرندگی اجتماعی و مشارکت مردمی متمرکز است و از سه زیر مجموعه

1- قانون­گذاری شهری
2- زمین و شبکه جهانی ابزار زمین
3- حکمروایی محلی و تمرکز زدایی
تشکیل شده است.

برنامه ریزی و طراحی شهری

      بخش برنامه ­ریزی و طراحی شهری هبیتات ملل متحد، با بهره ­گیری از روش ­ها ، دستورالعمل ­ها و ابزارهای مناسب آزمایش شده در تمام سطوح و در جهت رشد و توسعه شهری، پایداری بهینه، افزایش کارآیی و تساوی حقوق به دولت­ ها و شهرها  کمک می ­نماید و شامل واحدهای
1- برنامه ­ریزی منطقه ­ای و کلان­ شهری
2- برنامه­ ریزی، توسعه و طراحی شهر ها
3- تغییرات اقلیم
می­ شود.

اقتصاد شهری

   بخش اقتصاد شهری هبیتات ملل متحد، به  ترویج سیاست ها و راهبرد­های شهری که منجربه تقویت توانمندی شهرها می­شود، می­پردازد تا از این طریق پتانسیل شهرها به عنوان محرک توسعه اقتصادی و عاملی در ایجاد ثروت و اشتغال را محقق سازند و شامل زیرمجموعه­های

 1- توسعه اقتصادی محلی
 2- تامین منابع مالی شهرداری­ها
3- امور جوانان و ایجاد اشتغال
می­باشد.

خدمات زیربنایی شهری

      بخش خدمات زیربنایی شهری هبیتات ملل متحد، بر تقویت سیاست ها و ساختار های نهادی در جهت گسترش دسترسی عادلانه به خدمات اولیه شهری به خصوص برای اقشار کم­درآمد تاکید دارد و از چهار دفتر

1- مواد زائد جامد (پسماندها)
2- انرژی شهری
3- جابجایی شهری
4- آب­رسانی و بهداشت
تشکیل شده است.

کاهش خطرپذیری و بازسازی

      بخش کاهش خطرپذیری و بازسازی هبیتات ملل متحد، با استفاده از برنامه­هایی چون پایدارسازی شهرها، بازسازی و ترمیم سکونتگاه­ها (بعداز سوانح)، در راستای کاهش آسیب­پذیری شهری و روستایی و واکنش به بحران­ها فعالیت می­کند. این بخش از واحدهای

1- بازیابی اسکان
2- احیاء سرپناه
3- کاهش خطرپذیری شهری
تشکیل شده است.

مسکن و بهسازی سکونتگاه های غیر رسمی

      بخش مسکن و بهسازی سکونتگاه­ های غیررسمی هبیتات ملل متحد با هدف افزایش دسترسی به مسکن مناسب، بهبود کیفیت زندگی در محلات زاغه ­نشین و سکونتگاه­ های غیررسمی و جلوگیری از ایحاد و رشد نمونه­ های جدید آن می­ باشد که از دو دفتر مسکن و بهسازی سکونتگاه ­های غیررسمی تشکیل شده است.

پژوهش های شهری و توانمندسازی

      بخش پژوهش ­های شهری و توانمندسازی هبیتات ملل متحد، این حوزه پیشرفت دستیابی به اهداف توسعه هزاره و دستور کار اسکان بشر را بررسی کرده و در قالب گزارش ­های  برنامه اسکان بشر ملل متحد و نیز برنامه شاخص ­های شهری ارایه می ­کند. این بخش از واحدهای تحقیق، توسعه ظرفیت و رصدخانه شهری جهانی تشکیل شده است.