نام کشور: جمهوری کنیا
پایتخت: نایروبی
نوع حکومت: جمهوری
تاریخ استقلال: 12 دسامبر 1963 از انگلیس
واحد پول: شیلینک – SH
زبان رسمی: زبان ملی مردم جمهوری کنیا سواحلی و زبان رسمی در این کشور انگلیسی است.
دین : (طبق داده های دفتر ملی آمار جمهوری کنیا در سال 2019): مسیحی 85.5% (پروتستان 60.8%، کاتولیک 20.6%، سایر مذاهب 4.1%)، مسلمان 10.9%، بی دین 1.6%، ادیان سنتی 0.7%، سایر ادیان 1.3%
جمعیت: برآورد چشمانداز جمعیت سازمان ملل متحد در سال 2022، جمعیت جمهوری کنیا 54,027,487 نفر بوده است.
مساحت: 367 کیلومترمربع
موقعیت جغرافیایی: جمهوری کنیا در شرق آفریقا واقع شده و با کشورهای اوگاندا، تانزانیا، سومالی، سودان جنوبی و اتیوپی مرز مشترک دارد.
تقسیمات استانی: کنیا به 47 استان یا ایالت (COUNTY) تقسیم شده که هر یک از آنها توسط یک استاندار (GOVERNER) اداره میشود. این تقسیم بندی در سال 2013 انجام شده و پیش از آن، این کشور به 7 استان و یک منطقه تقسیم شده بود.
آبوهوا: معتدل
بیماریها: مالاریا, وبا, ایفوئید, هپاتیت و ایدز بیماریهای قالب در کنیا هستند.
منابع طبیعی: سنگآهک، خاکستر، نمک، سنگهای قیمتی، روی، گچ و حیاتوحش
تولیدات کشاورزی: چای، قهوه، نیشکر، گندم، ارزن، ذرت، بادامزمینی
تولیدات صنعتی: کالاهای کوچک مصرفی (پلاستیک، باطری، نساجی، پوشاک، صابون و سیگار)، آلومینیوم، فولاد، سرب، سیمان، کربنات، سدیم، نوشیدنی، مواد شیمیایی، مصنوعات فلزی، چوب و فرآوردههای چوبی.
روزنامهها و مطبوعات: روزنامه نیشن (Daily Nation)، (Standard)، روزنامه استار (Star)، ایست آفریکن (East African)، روزنامه مردم (The People) تایفا (TAIFA)، بیزینس دیلی (Business Daily)؛
سیاست و حکومت در کنیا:
جمهوری کنیا در سال 1963 به رهبری جناب آقای جومو کنیاتا از سلطه کشور انگلستان خارج شد و به استقلال رسید. جناب آقای جومو کنیاتا تا هنگام مرگ در سال 1978 رئیسجمهور این کشور بود و پس از وی، جناب آقای دانیل آراپ مویی به مدت 25 سال و جناب آقای اموای کیباکی و جناب آقای اهورو کنیاتا (فرزند اولین رئیسجمهور کنیا) هر یک دو دوره 5 ساله رئیسجمهور این کشور بودند. درنهایت در آخرین انتخابات انجامشده در 9 آگوست 2022 (18 مرداد 1401) جناب آقای ویلیام ساموئی آراپ روتو (که در دولت قبل معاون رئیسجمهور بود) با 5/50 درصد آرا بهعنوان رئیسجمهور دولت جمهوری کنیا انتخاب شد.
سه بازوی مختلف در دولت کنیا وجود دارد که بهطور مستقل عمل میکنند و بر اساس اصل «تفکیک قوا» برای ایجاد تعادل در یکدیگر تلاش میکنند.
قوه مجریه
قوه مجریه دولت جمهوری کنیا با رأی مستقیم مردم در انتخابات تشکیل میشود. در این انتخابات رئیسجمهور موردنظر مردم برای یک دوره 5 ساله انتخاب شده و اقدام به تشکیل کابینه میکند.
کابینه کنیا متشکل از 23 وزیر، معاون رئیسجمهور و وزیر نخست کابینه به ریاست رئیسجمهور تشکیل میشود. بهغیراز معاون رئیسجمهور که توسط وی نصب میشود، سایر افراد کابینه توسط رئیسجمهور به مجلس ملی جهت رأی اعتماد معرفی میشوند.
دومین فرد اجرایی قوه مجریه دولت جمهوری کنیا معاون رئیسجمهور میباشد. معاون رئیسجمهور باید واجد شرایط رئیسجمهور شدن باشد تا بتواند این مقام را به دست گیرد زیرا در صورت نیاز یا بروز اتفاق برای رئیسجمهور، وی در ردیف اول جانشینی ریاست جمهوری قرار دارد. معاون رئیسجمهور جناب آقای ریاگاتی گاشاگوآ میباشد.
وزیر نخست کابینه و وزیر امور خارجه: سومین فرد اجرایی در قوه مجریه دولت جمهوری کنیا، وزیر نخست کابینه محسوب میشود که مسئول هماهنگی و ارزیابی وزرای مختلف و رصد پیشبرد سیاستهای کلی و برنامههای دولت در داخل وزارتخانههای مختلف است. در حال حاضر جناب آقای موسالیا موداوادی وزیر نخست کابینه و وزیر امورخارجه دولت جمهوری کنیا میباشد.
قوه مقننه:
قوه مقننه جمهوری کنیا دارای دو مجلس شورای ملی و سنا است. لوایح ابتدا در مجلس شورای ملی تصویب و متعاقب آن از تصویب سنا میگذرد. آخرین انتخابات مجلسها در 9 آگوست 2022 برگزار شد.
مجلس ملی:
مجلس ملی دارای 349 کرسی است که 290 کرسی برای حوزه های انتخابیه و 47 کرسی نیز برای نمایندگان زنان هر استان در نظر گرفته شده است. علاوه بر این دوازده عضو دیگر توسط احزاب سیاسی پارلمانی بر اساس اصل 90 و به منظور نمایندگی بخشهای خاص جامعه ازجمله جوانان، افراد دارای معلولیت و کارگران معرفی میشوند.
جناب آقای موزس ماسیکا وتانگولا به عنوان هشتمین رئیس مجلس ملی جمهوری کنیا از 8 سپتامبر 2022 تاکنون انتخاب شده است. او از سال 2008 تا 2010 و از 2011 تا 2012 بهعنوان وزیر امور خارجه و از سال 2012 تا 2013 وزیر بازرگانی جمهوری کنیا بوده است.
مجلس سنا:
مجلس سنا دارای 68 کرسی است که چهلوهفت عضو آن توسط رأیدهندگان هر استان بهعنوان یک حوزه انتخابیه واحد، انتخاب میشود و شانزده عضو دیگر که زن هستند توسط احزاب سیاسی به نسبت تعداد نمایندههای هر حزب در سنا طبق ماده 90 انتخاب میشوند. همچنین دو سناتور، یک مرد و یک زن، به نمایندگی از جوانان و دو سناتور یک مرد و یک زن، به نمایندگی از افراد دارای معلولیت در مجلس سنا حاضر هستند.
جناب آقای آماسون کینگی جِفا بعنوان سومین رئیس مجلس سنا از 8 سپتامبر 2022 تاکنون انتخاب شده است.
قوه قضائیه
قوه قضائیه یکی از سه نهاد دولتی است که بر اساس فصل 10، ماده 159 قانون اساسی کنیا تأسیس شده است. این نهاد موظف به اجرای عدالت بر اساس قانون اساسی و سایر قوانین است.
قوه قضائیه و نهادهای مرتبط با آن (کمیسیون خدمات قضایی (JSC)، بخش قوانین جمهوری کنیا، دادگاهها و آکادمی قضایی کنیا (KJA)، مسئولیت اجرای عدالت، تدوین و اجرای سیاستهای قضایی، تدوین و انتشار قوانین قضایی و سایر اطلاعات حقوقی برای اجرای مؤثر عدالت بر عهده دارد.
دادگاهها در جمهوری کنیا، بر اساس قانون اساسی در دو سطح دادگاههای عالی و تابعه عمل میکنند که همگی ذیل دیوان عالی کشور قرار میگیرند.
قوه قضائیه همچنین متشکل از دادگاه محیطزیست و زمین و همچنین دادگاه استخدام و روابط کار است که دادگاههایی با وضعیت برابر با دادگاه عالی هستند.